Helende kleuren, wol verven met planten

weekend 14-16 juni 2024

weekend van 14-16 juni in de abdij van Maredret

Docenten Nathalie Kriek en dochter Renate

Wil je je ook laten inspireren door de pracht van het kleurrijke plantenrijk? En ontdekken welke kleuren er in verborgen liggen? Kom dan naar deze cursus en ontdek de wereld van het verven met planten.

Wol wordt al eeuwenlang op natuurlijke wijze geverfd met wortels, boomschors, bloemen en bladeren. Een beetje scheikunde soms, maar met verrassende resultaten. Je leert over:

- De geschiedenis van het kleuren met plantaardige kleurstoffen

- Hoe je de wol voorbereidt om te verven

- Hoe je een verfbad maakt met plantaardig materiaal

- Hoe het verfproces in zijn werk gaat

- Tips en trucs voor het plantaardig verven

Tijdens deze cursus doorlopen we het hele proces van het wol verven met plantaardige kleurstoffen. We vertellen je waarom beitsen belangrijk is. We gaan de verfbaden vanaf het begin maken zodat je de basisprincipes leert van het botanisch verfbad maken. Je verft wol die je naderhand ook mee naar huis neemt.

Voorkennis is niet nodig voor deze cursus. Je krijgt dit weekend een syllabus uitgereikt met veel informatie over de geschiedenis van het wolverven en de nodige recepten om thuis alle opgedane kennis toe te passen. Na deze cursus kun je zelfstandig verfbaden maken voor het verven van wol.

inbegrepen: opleiding - praktijk en syllabus, 2 overnachtingen, maaltijden vanaf vrijdagavond tot en met zondagmiddag (waaronder 2 x 3-gangenmaaltijd volgens de principes van Hildegard van Bingen), alle materialen nodig tijdens de praktijkmomenten. 

Beperkt aantal deelnemers toegelaten

450,00 €